Foto: TZ Daruvar-Papuk

Foto: TZ Daruvar-Papuk

posebna priča

Kreće treća faza projekta "6-i elementi" koji je visoko izdvojio Daruvar na gastro karti Hrvatske

Projekt je ujedinio daruvarske ugostitelje i na njihove menije dodao posebno napravljenu hranu koja dodatno pojačava otpornost organizma i promovira i spaja lokalne proizvode

Nekoliko druženja, razmjena iskustava i ideja dovela je do projekta 6-i elementi, jedinstvenog u Hrvatskoj po tome što je uspio povezati sve ugostitelje u jednom gradu u ponudi zdrave, domaće hrane na posebnim menijima i to treću godinu zaredom.

Za njegovu realizaciju najzaslužniji su Ivana Plažanin Vuković, direktorica Turističke zajednice Daruvar Papuk, Karin Mimica, pokretačica projekta Gastronaut, i, naravno, daruvarski ugostitelji koji su tu ideju prihvatili te je svake godine nadograđuju novim jelima. 

Daruvarski ugostitelji su i osmislili gastronomske interpretacije tema i to ovim redom: 

1) Jela koja jačaju imunitet

2) Jela za sportaše

3) Daruvarske parove

4) Gurmanske čarolije za kosti i zglobove

Dakle, u restoranima Queen, Srce, Little Italy, Taverna, Terasa te u zdravljaku Orijent i Fast foodu Black&White možete naručiti jela koja ne samo da su ukusna i domišljato aranžirana nego i pomažu vašem zdravlju te vam jačaju imunitet.

Zapravo je sve jednostavno rečeno u svojevrsnom sloganu izgovorenom na kraju promotivnog filma, a koji kaže: “Doživite Daruvar kroz hedonizam u funkciji zdravlja” i kada vidite sva ta jela shvatite da slogan nije nikakvo pretjerivanje. 

- Cilj nam je uklopiti nekoliko priča u jednu, termalne izvore i zdravstveni turizam, hedonizam, lokalne proizvođače pića poput destilerija Wise Grus, Vinarije Daruvar, Pivovare Daruvar, Pčelarstvo Daruvar, OPG Jareš koji ima sjajnu priču sa sirevima... U trećoj fazi ovog projekta bazirali smo se na jela za jačanje koštano zglobnog sustava i uvođenje priče o ginku pa će se u ugostiteljskim objektima moći naručiti čaj od ginka ili Pelinkovac od ginka kojeg proizvodi daruvarska destilerija Wise Grus. Projekt je potpomognut sredstvima Hrvatske turističke zajednice i Grada Daruvara i zahvaljujući toj potpori realizirali smo i treću fazu - rekla je direktorica Turističke zajednice Daruvar Papuk Ivana Plažanin Vuković. 

Treća faza projekta 6-i elementi, kao i prethodne dvije, radi se u suradnji s Karin Mimicom koja je ujedno i voditeljica ovog projekta, a inače pokretačica Gastronauta, medija specijaliziranog upravo za gastro ponudu.

- Što više otkrivam Daruvar, grad mi se sve više sviđa. Prilagodili smo se zdravstvenom turizmu i namirnicama koje jačaju imunitet. Ono što je također jedinstveno za Hrvatsku, ugostitelji su pokrenuli Daruvarske parove, odnosno sljubljivanje daruvarske hrane s pićima koja se proizvode na daruvarskom području. Sljubljivanje hrane i vina je poznato, ali Daruvar je jedina destinacija koja je spojila svoju hranu sa svojim craft pivom, 5th Elementom i Staročeškim. U drugoj godini smo ponudu specijalizirali za sportaše pa smo radili jela s velikim postotkom proteina i vlakana, a nekih 40-ak novinara se upravo s tim jelima potpuno oduševilo. Projektu se pridružio OPG Jareš, što je sjajno, jer svi objekti sada nude njihove sireve i ostale proizvode koji nastaju nekoliko kilometara dalje od Daruvara. Također smo uvrstili ove godine u jela i lješnjak kojega ovdje ima jako puno, a izvrsna je namirnica za organizam  pa smo došli, uz suradnju s nutricionistima, došli do gurmanskih čarolija za kosti i zglobove - rekla je Karin Mimica koja je naglasila kako je Daruvar posljednjih godina izrastao u jednu od najboljih gastronomskih destinacija na području središnje Hrvatske.

Projekt je pohvalio i Marcel Medak, direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije koji je kratko, ali efektno rekao: 

- Nedavno smo imali studijsko putovanje novinara iz Njemačke koji su prije nas bili u Krapinsko-zagorskoj županiji i meni osobno su svi do jednog rekli da je kvaliteta gastronomije u našoj županiji barem za dva koplja ispred Krapinsko-zagorske županije koja je turistički puno razvijenija od nas. Kvalitetna hrana, organski uzgojena s lokalnog područja je apsolutni pogodak. Drago nam je što pomažemo ovako kvalitetan projekt i što smo dio njega - rekao je Medak.

Dogradonačelnica Grada Daruvara Vanda Cegledi kretko je poručila okupljenima: 

- Jako sam sretna i zahvalna što radite ovaj projekt koji dosita donosi rezultate jer gosti koji nam dolaze nam čestitaju na gastronomskoj ponudi, a bez nje nema kvalitetnog turizma. Ne bojim se za našu budućnost jer vi radite odličan posao i zahvalna sam što nudimo lokalno, organski, naše - rekla je dogradonačelnica Vanda Cegledi. 

Jela koja se nude u trećoj fazi projekta 6-i elementi prezentirali su vlasnici ugostiteljskih objekata, a mi vam donosimo fotografije onoga što ćete moći naručivati u daruvarskim ugostiteljskim objektima u dijelu menija koji će se zvati kao i projekt.

Fast Food Black & White

Za jačanje imuniteta

Fitness salata s piletinom i agrumima – matovilac, rukola, zelena salata, baby špinat, sezonsko voće i agrumi, domaći dressing, balsamico umak i tostirani lješnjaci - preporučamo je i za sportaše

Okrepljujući wok - wok sa svinjskim fileom, čilijem, đumbirom i svježim gljivama uz dodatak tanke tjestenine, limete, soja sosa i tostiranih lješnjaka

Za sportaše:

Sportilja - tortilja, piletina sa žara, cherry rajčica, kukuruz, paprika, rikola, tostirani lješnjaci s domaćim dressingom

Gurmanske čarolije za kosti i zglobove:

Khachapuri sa tri sloja sira

Daruvarski parovi:

Black smash burger s grilanim kuhanim sirom uz Staročeško pivo

Ginko

St. Patrick palačinke s ginkom

Black & White nudi niz kreativnih street food jela. Lješnjaci koji doprinose njihovim nutritivnim vrijednostima i okusima su s vlastitih stabala.

Kavana Queen 

Za sportaše:

Salata od piletine i gljiva (šampinjoni i vrganji, feta sir)

Jela koja jačaju imunitet:

Pileći wok s povrćem, đumbirom i čilijem i uz njega preporučamo Sauvignon Badel 1862 d.d. Vinarija Daruvar

Gurmanske čarolije za kosti i zglobove

Rolice od skute i šunke, sirevi s medom i lješnjacima

Grilani škripavac s pečenim paprikama

Kolač od lješnjaka i malina 

Daruvarski parovi:

Gulaš od divljači iz daruvarskih šuma uz knedle s lješnjacima te predlažemo 5th ELEMENT IIPA, jako ale pivo.

Ginko za bolju cirkulaciju i pamćenje

Čaj od ginka

Pelinkovac ginko

Restoran je poznat i po roštilju te mesnim platama.

Restoran Little Italy Pub 

Za sportaše:

Juneći carpaccio

Toplo hladna salata od bifteka

Biftek za sportaše u umaku od 4 vrste gljiva, riža, salata od rukole, cherry rajčica, grana padana i sjemenki

Gurmanske čarolije za kosti i zglobove

Skuta s medom i lješnjacima

File lososa iz krušne peći s krumpirima i povrćem

Čokoladni sufle s lješnjacima i sladoledom

Daruvarski parovi:

BBQ rebarca i Staročeško pivo

Ginko za koncentraciju i pamćenje

Čaj od ginka

Pelinkovac ginko

Restoran je poznat po steak-ovima, biftecima, pizzama i sjajnoj atmosferi u kojoj dolaze uživati i gosti iz drugih destinacija.

Restoran TERASA

Za sportaše

Wok - okoštani pileći batak i zabatak s povrćem (bambus, kupus, poriluk, klice, paprika, luk, crna gljiva) uz cijeđeni sok od naranče

Gurmanske čarolije za kosti i zglobove

Grilani kuhani sir na posteljici od rikole, matovilca i zelene salate, začinjeno s tostiranim lješnjacima uz marmeladu od marelice; ginko čaj s medom i limunom

Daruvarski parovi:

Okoštani pileći batak – zabatak, umak od kopra, knedle dizane na pari, salata od svježeg kupusa uz 5th Element pivo Aba Pivovare Daruvar

Tradicionalna jela češke kuhinje

Gulaš od divljači, dizane knedle na pari, salata od cikle uz tamno pivo Stout, 5th Element linija Pivovare Daruvar

Desert: Tačkrle s pekmezom od šljiva uz Pelinkovac ginko Wise Grus

Ginko - za bolju cirkulaciju i pamćenje

Čaj od ginka

Pelinkovac ginko

Restoran SRCE 

Za jačanje imuniteta

Ljuti fiš paprikaš s tjesteninom

Gurmanske čarolije za kosti i zglobove

Šaran paniran u bučinim sjemenkama i grah salata

Pureća rolica punjena šunkom i sirom s grilanim povrćem

Daruvarski parovi

Pijani šaran s ribnjaka Končanica uz kojeg predlažemo 5th ELEMENT IIPA nefiltrirano pivo

Svježi šaran pohani u pivskom tijestu sa sportskom salatom sa sjemenkama ili krumpir salatom ili grah salatom uz koje predlažemo 5th ELEMENT IIPA nefiltrirano pivo

Za sportaše uz jela s grilla i pohana

Sportska salata sa sjemenkama

Ginko za bolju cirkulaciju i pamćenje

Čaj od ginka

Pelinkovac ginko

Restoran je poznat po svježoj slatkovodnoj ribi s Ribnjaka Končanica i gablecima.

Restoran Taverna

Za sportaše posebno preporučamo:

Krem juha od brokule s tostiranim kruhom od cjelovitih žitarica

Punjeni ramstek sa žara (sa špinatom i gljivama)

Rižoto sa špinatom; zelena salata s maslinovim uljem i orašastim plodovima

Gurmanske čarolije za kosti i zglobove

Meni 1

Krem juha od špinata s topljenim sirom i lješnjacima

Suvidirana pileća prsa u krosti od prženih lješnjaka, zapečena brokula s kiselim vrhnjem, krumpir kuhan s ginkom, salata radič

Čokoladni kolač s karamel umakom i cramblom od lješnjaka

Meni 2

Krem juha od buče sa sladoledom od kiselog vrhnja i tostiranim bučinim sjemenkama.

Svinjski lungić punjen kremom od prženih lješnjaka i svježim sirom u demi glase umaku s ginkom, dizane knedle na pari, zelena salata s kruškom i orasima.

Kolač od lješnjaka s umakom od šumskog voća

Daruvarski parovi:

Zapečeni krumpir s dimljenim sirom

Pečena svinjska rebaraca u umaku od meda i senfa; grilano zrnje kukuruza s aromatiziranim začinima i limunom

Zelena salata s tostiranim kruhom i preljevom od majoneze i parmezana

Uz ovo jelo predlažemo 5th ELEMENT ABA, American blond pivo.

Ginko - za bolju cirkulaciju i pamćenje

Čaj od ginka

Pelinkovac ginko

Zdravljak Orijent

Jelo koje jača imunitet:

Domaći jogurt s medom od lipe

Daruvarski parovi:

Burek od sastojaka koje proizvode lokalni dobavljači s domaćim jogurtom.

Baklava od daruvarskih oraha i domaća limunada

Gurmanske čarolije za kosti i zglobove

Cheesecake s domaćim sirom

Ginko za bolju cirkulaciju i pamćenje

Čaj od ginka  

Zdravljak je poznat po burecima i jogurtu iz vlastite proizvodnje.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!